Nederlandse kunstenaar

Kunstenaar

Wat is een kunstenaar?

Een kunstenaar is een schepper van iets nieuws in alle opzichten. Beeld, geluid en of gevoel. En ook in alle soorten uitvoeringen, als schilderkunst, dans, muziek, theater, poëzie, literatuur….Je kunt eigenlijk alle soorten uitvoeringen bedenken. Dat is het mooie van kunt en kunstenaar, eigenlijk valt alles onder kunst en is het moeilijk iets te maken wat juist niet in deze categorie valt.

kunstenaar aan het werk

Wie is een kunstenaar?

Kun je jezelf kunstenaar noemen? Of moet je daar een diploma of certificaat voor halen? Wat zijn hiervoor de richtlijnen? Sommige beroepen moet je jaren voor studeren maar er zijn ook beroepen waar je je vandaag al voor kunt aanmelden, een aantal beroepen waar je geen opleiding voor hoeft te hebben zijn: Kunstenaar, uitvinder en eigenlijk alles wat met de politiek te maken heeft. Maar goed dat is weer een ander verhaal.
Kunstenaar kun je dus zonder probleem worden maar kun je er ook van leven, dat is dan weer de volgende vraag? En wanneer ben je een succesvol kunstenaar. Als je veel verkoopt of juist als de werken veel opleveren, of bepalen dat de musea en of kunst galerieën?

Het is bekend dat heel veel mensen in hun vrije tijd creatief bezig zijn en deze mensen noemen zich zelf niet allemaal kunstenaars. Dus laten we een onderscheid maken tussen hoeveel tijd iemand in zijn week besteed aan het uitoefenen van zijn kunstenaars schap. Stel voor dat je 20 uur besteed aan het maken van kunst dan ben je een kunstenaar? Nee, dat is ook geen juiste richtlijn om te bepalen of iemand kunstenaar is. De vraag of iemand kunstenaar is blijft dus moeilijk, laten we ons dan maar richten op de bekende kunstenaars.

kunstenaar Michelangelo
kunstenaar Michelangelo

Wat zijn de bekendste kunstenaars?

De bekendste kunstenaars in de wereld zijn waarschijnlijk Leonardo da Vinci en Michelangelo Buonarroti, al kent niemand zijn achternaam, soms zijn voornamen ook genoeg moet hij gedacht hebben.  Het mooie is dat ze ook nog in de zelfde tijd leefde en alle twee behoorlijk oud zijn geworden. Zeker in de tijd rond 1500 was het niet gebruikelijk als iemand 80 jaar werd. Michelangelo werd zelfs 89 jaar oud 1475-1564 en Leonardo ook een mooie 67 jaar 1452 – 1519.

Wist je dat de meeste kunstenaars behoorlijk oud worden? Het zit hem waarschijnlijk in het willen scheppen en creëren. Om er even een paar op te noemen: Claude Monet 86 jaar, Pablo Picasso 92 jaar, Edgar Degas 83 jaar, Salvador Dalí 85 jaar, Henri Matisse 84 jaar en zo zijn er nog wel een aantal. Misschien waren Vincent van Gogh en Mark Rothko ook wel oud geworden maar dat zullen we nooit weten.

Kun je leven van je kunstenaarschap?

Als je kunstenaar bent, krijg je vaak dezelfde vraag. ” Kun je er van leven?” Eigenlijk best een vreemde vraag toch? Hoe vaak vragen mensen aan iemand die bij de snackbar werkt of deze er van kan leven? Terwijl er heel veel verschillende manieren zijn om als kunstenaar geld te verdienen. Alleen moet je wel creatief zijn in de breedste zin, want lukt het nu niet om je werk te verkopen dan kun je natuurlijk altijd nog je service aanbieden, lesgeven bijvoorbeeld. Daarnaast is de marge op kunst erg hoog, je tijd moet natuurlijk betaald worden maar de inkoop kosten zijn vaak minder dan 10% van de verkoop. Ook een voordeel is dat er geen 21 BTW op kunst zit maar 9% BTW. Eigenlijk zitten er heel veel voordelen aan om kunstenaar te zijn.

Is kunstenaar een vak?

Ja zeker en een heel breed vak ook, kijk maar hoeveel disciplines er zijn in het kunstenaarschap. Vaak denken we aan kunst alleen aan een schilderij of een beeld wat we kunnen ophangen of neerzetten. Maar denk ook eens aan dans als kunst of poëzie. De meest bekende vorm van kunst wordt vaak vergeten dat het kunst is, omdat iedereen het dagelijks gebruikt en dat is muziek. Alleen al in muziek zitten zoveel stromingen en stijlen daar valt de schilderkunst eigenlijk een beetje in weg.

Ik wil kunstenaar worden?

Ja, moet je doen! Ik kan aan iedereen aanbevelen om kunstenaar te worden. Het is een vrij beroep en je bent eigen baas, allemaal leuke kanten natuurlijk. Maar het is soms ook wel moeilijk om jezelf te motiveren als het een tijdje minder gaat. Is het dan nog steeds leuk om creatief bezig te zijn? En weer iets te creëren?

Kijk voor meer informatie over Nederlandse kunstenaar naar deze blog

 

Nederlandse Kunstenaar